fria frieri

Fria på skottår som kvinna

Det kan tycka gammalmodigt, att kvinnan har en dag på sig att fria till sin partner. Men, även om kvinnor när som får fria så är det många som känner ett lite större mod när det vankas skottår, och 2024 är det ett sådant.

Dags att prova ut måttanpassade bröllopsklänningar och börja smaka på goda bröllopstårtor. Detta då det snart kan bli tal om bröllop, i alla fall för alla giftassugna kvinnor som känner att varför ska de vänta på att mannen ska gå ner på knä. I Expressen går det att läsa att man kunde vid förra skottåret maila in till fria Expressen och fria i tidningen, något som flera gjorde.

Chans att fria på skottåret som kvinna

Nu får kvinnor som sagt fria när som under årets alla dagar, men så har det inte alltid varit skriver Aftonbladet. Redan under 1800-talet kunde kvinnorna fria och anledningen var märklig: man ansåg att skottdagen var en olycksdrabbad dag där mycket märkligt kunde inträffa, och skulle det då vara så att man som kvinna valde att fria så var det något ytterst märkligt – som då passade in. Senare in på 1900-talet blev det allt vanligare att kvinnorna passade på att fria och gjorde en rolig grej av det, dock gick trenden ner i mitten av 50-talet och nu är det många som inte ens känner till att man som kvinna förr hade en dag på sig att fria.

29 februari

4580219-european-2014-2015-2016-year-vector-calendarDen 29 februari är dagen för skottår och den är till för att kompensera solåret och alla år som man kan dela jämt med fyra är skottår. Det finns även undantag och det är år som man kan dela med 100. Skottdagen har inte alltid varit den 29 februari utan förr var den på den 24 februari, men då blev det konstigt med namnsdagar vilket gjorde att man valde att flytta på dagen.

Vill du läsa mer om vad en skottsekund är gör du det här, annars säger vi friskt vågat… och önskar lycka till. För vad är livet om vi människor inte vågar leva det?