Vandring med ryggsäck

Den funktionella ryggsäcken

När det skrivits om väskor de senaste åren så har det handlat om dyra handväskor, små kuvertväskor eller liknande. Det är mer sällan som någon bloggar om en väska som man får med sig träningskläderna och en matlåda i, och som är praktisk att ha när man cyklar. Sådana väskor finns naturligtvis.

Om man ska bära lite tyngre grejer i en väska så gäller det att väskan är bra, så att man kan bära på ett bra sätt. Bäst av alla är en ryggsäck. Och ska det vara riktigt bra så ska du inte välja en gammaldags päronformad ryggsäck från Sandqvist eller något liknande, utan en lite mer modern. Den behöver inte vara splitterny i modellen.

Tre ryggsäckar

Fjällräven Kånken är mångas favoritryggsäck: en fulsnygg klassiker som man alltid kommer undan med, vad modet än säger i övrigt. Kånken funkar bra till det mesta, men det märks att modellen är ungefär 30 år gammal. Den har inge höftbälte, och ligger tätt mot ryggen. Om man ska springa till bussen, eller cykla med ryggsäcken på ryggen, kommer den att skumpa en hel del. Dessutom kommer man att bli svettig om ryggen.

Den ultimata ryggsäcken för löpning är troligen Osprey Manta. Osprey är ett amerikanskt märke som inte funnits i Sverige särskilt länge, och de gör nästan bara ryggsäckar. De har snabbt blivit en favorit hos friluftsfolk, eftersom deras ryggor har massor av remmar så att man kan justera storleken exakt, och även utrymmen för vätskepåsar, fästen för vandringsstavar m.m.

Den allra bästa ryggsäcken för cyklister är nog Exped Torrent, som är helt vattentät. Med en storlek på 30 liter rymmer den det mesta. Om man skulle behöva ta med sig mer än vad som ryms i ryggsäcken finns det dessutom flera fästen på utsidan, för att sätta fast saker. Till skillnad från Kånken har den också rejäla luftkanaler, så man inte blir svettig, och naturligtvis bröst- och höftremmar, så den sitter stadigt på ryggen.